فناوری نانو به‌عنوان سومین انقلاب صنعتي جهان، رويكرد جديدی را در علوم پايه و مهندسي مطرح نموده است. اين فناوری که در سال 1991 ميلادي پایه‌گذاری شده، رشد فزاینده‌ای را در دو دهه­ی اخیر تجربه کرده است. امروزه محصولات بسیاری بر پایه‌ی فناوری نانو تجاری‌سازی و در اختیار عموم قرارگرفته است. ظرفیت بالای این فناوری در بهبود ویژگی­ های مواد اهمیت آن را در علوم و صنایع مختلف بیش‌ازپیش نمایان نموده است.

هسته­ ی پژوهشی علوم و فناوری نانو در دی‌ماه سال 1382 (2003 ميلادي) باهدف فراهم نمودن مركز پژوهشی مجهزی جهت ترویج این فناوری نوین باهمت تعدادی از اعضای هیئت‌علمی دانشكده علوم و دانشكده مهندسي دانشگاه فردوسي مشهد و نیز برخی از موسسات خارج از دانشگاه از جمله موسسه تحقیقاتی پرطاووس و باتشویق و حمایت مداوم ستاد نانو ریاست جمهوری با برگزاري دو كارگاه آموزشي درزمینه‌ی نانو فناوری و نيز سخنرانی‌های متعدد توسط سخنران‌های داخل و خارج از دانشگاه شروع به کارکرد. در حال حاضر، این هسته­ی پژوهشی با فراهم نمودن تجهیزات، امکانات آزمایشگاهی و رایانه‌های محاسباتی به مركزی برای انجام پژوهش‌های تجربی و نظری در زمینه‌های مرتبط با علوم و فناوری نانو تبدیل‌شده است. علاوه بر اين، همکاری استادان برجسته دانشگاه فردوسی مشهد و نيز برخي از مراكز پژوهشي خارج از دانشگاه با تخصص‌های گوناگون چون فیزیک، شیمی، زیست و مهندسی امکان انجام پژوهش‌های بین‌رشته‌ای را در این هسته­ی پژوهشی فراهم نموده است. تاکنون این هسته، چند صد فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد و دکتری در رشته‌های مختلف علوم مهندسی و پزشکی تربیت نموده و نتایج پژوهش‌های انجام‌شده به‌صورت مقالات ISI و ثبت اختراع در مجلات پژوهشی معتبر به چاپ رسیده است.